DOELGROEP
In ons moeder-kind-huis bieden wij een thuis aan moeders met hun kindje(s) of zwanger van hun (eerste) kindje die als gevolg van beschadigende ervaringen en/of complexe problematiek, psychische of psychosociale problemen onvoldoende veiligheid en/of structuur in de opvoedingsondersteuning kunnen bieden aan hun kind(eren) en onvoldoende netwerkondersteuning hebben om dit te compenseren. Belangrijk is dat moeder begeleiding nodig heeft bij het moederschap en persoonlijke leerdoelen en er in elk geval zorgen zijn vanuit de jeugdhulpverlening rondom het welbevinden, de opvoeding en/of de veiligheid van het kind (en moeder).
Denk hierbij aan moeders:
- Met psychische en of psychosociale problematiek
- Met hechtingsproblematiek
- Die voorheen verslaafd waren
- (Tiener)moeders zonder (veilig) netwerk
- Zonder veilig sociaal netwerk
- Die te maken hebben met (eergerelateerd) geweld
- Die te maken hebben met seksueel geweld
- Met een licht verstandelijke beperking
We zijn er NIET voor moeders met:
- Een alcohol of drugs verslaving
- Zorgmijding
- Agressieproblematiek
- Een dermate onveilig netwerk waardoor iedereen in het moeder-kind-huis in gevaar kan komen
WAT BIEDEN WIJ JOU
Wanneer je bij ons komt wonen bieden wij een volledig ingerichte slaap/woonkamer voor privé gebruik voor jou en je kindje. Samen met de andere moeders maak je gebruik van het huis: de keuken, de badkamer, woonkamer, speelkamer, bijkeuken met wasmachine en droger, toiletten en tuin. We hebben plek voor 5 moeders in het moeder-kind-huis.
We bieden onderstaande trajecten.
Op eigen benentraject van 1 jaar
Wanneer blijkt dat je meer hulp nodig hebt dan ambulant geboden kan worden en je (nog) niet in staat bent om zelfstandig voor jouw kindje te zorgen, maar wel de leerbaarheid hebt laten zien om dit in een jaar wel te moeten kunnen, kunnen we een traject bieden van 1 jaar. Naast het goed genoeg ouderschap begeleiden we jou ook bij jouw persoonlijke leerdoelen en ontwikkeling: denk aan financiën, versterken netwerk, begeleiden bij het vinden van een geschikte woning, psychische problematiek, planning, structuur en basiszorg. Je leert om samen met andere moeders en later steeds meer zelfstandig een huishouden te runnen.
Langdurig traject
Het kan ook zijn dat hulpverleners vinden dat jij samen met jouw kindje voor lange tijd samen 24/7 beschermd moeten wonen. Je kan te maken hebben met psychische of psychiatrische problematiek, waardoor jij niet in staat bent om zelfstandig voor jouw kindje te zorgen. Dit traject loopt zelden door nadat jouw kindje 4 is geworden. Dit omdat je jouw slaapkamer deelt met je kindje. Mocht deze leeftijd naderen gaan we samen met jou en jouw verwijzer op zoek naar een geschikte vervolgplek.
ONZE WERKWIJZE
Wij bieden veiligheid, structuur en stabiliteit, zijn betrokken en professioneel. We stimuleren en motiveren jou om je doelen te bereiken. Wij maken gebruik van aspecten uit een aantal methodieken, o.a. stevig ouderschap, goed genoeg ouderschap, zelfredzaamheidmatrix, het schema ontwikkelingsaspecten en omgevingsinteractie, cirkel van veiligheid interventie, we maken gebruik van de CARE-NL als het gaat om kindermishandeling of huislijkgeweld en het Vlaggensysteem met het oog op de seksuele ontwikkeling. Bovenal bieden we jou en je kindje naast onze kernwaarden een betrouwbaar en prettig leefklimaat. Wij vinden humor, plezier en wederzijds respect van belang in het dagelijks leven.
WEERBAARHEIDSTRAINING

De training wordt gegeven door Roy Schoelitsz
In samenwerking met punt weerbaarheid, wordt er elke week weerbaarheidstraining gegeven.
Het doel van de weerbaarheidstraining is beter te leren opkomen voor jezelf in de situaties van alledag en fysiek lekker bezig zijn.
Door het volgen van de weerbaarheidstraining leer jij je zelfvertrouwen te vergroten, positiever naar jezelf te kijken, sterker te worden en weerbaarder te reageren in de situatie van elke dag. Daarnaast leer je de grenzen van jezelf en een ander te herkennen en te respecteren.
Wat betekent ´opkomen voor jezelf´ en wat leer je dan tijdens deze training
- Je houding, stemgebruik en uitstraling duidelijk en overtuigend te laten zijn
- Beter voor je wensen en behoeften op komen in alledaagse situaties
- Eigen grenzen te stellen, met respect voor de ander
- Grenzen van anderen onderkennen en hier adequaat op reageren
- Effectief ‘NEE’ kunnen en durven zeggen
- Omgaan met opmerkingen en/of reacties
- Veiligheid buitenshuis
- Hoe te reageren op lastige, vervelende en bedreigende situaties
- Hoe te reageren op (seksueel) lastiggevallen worden
- Hoe te reageren op intimidatie door groepen (jongeren bijv.)
- Zelfverdediging: los kunnen komen en je kunnen verdedigen in geval van nood
- Zelfcontrole: jij bepaalt welke keuzes jij maakt, hoe jij wil en gaat reageren in moeilijke en/of stressvolle situaties.
HUUR EN OVERIGE KOSTEN
Tijdens jouw verblijf in ons moeder kind huis vragen wij maandelijks huur voor het gebruik van je kamer en het huis, daarnaast vragen wij maandelijks een bedrag voor het gebruik van andere faciliteiten zoals: Elektra, gas, water, internet, WA verzekering e.a..